Πλακάκια Μπάνιου

plakakiaΤα πλακακια μπανιου μαζί με τα είδη υγιεινής αποτελούν βασικές παραμετροι διακόσμησης κατά την ανακαίνιση ή κατασκευή κατοικίας.  Τα πρώτα πλακακια  συνανταμε στις Πυραμίδες, στη Βαλυβωνία καθώς και σε πολεις της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμης.

Τα πλακάκια μπανιου είναι συνήθως κεραμικά και κατασκευάζονται από πηλό. Η επανάσταση στο πλακάκι έγινε το 1980 στην Ιταλία όπου ανακαλήφθηκε με μια νεα μέθοδος κατασκευής, η monocottura, κατά την οποία αργιλος και πηλος ψένονται μαζί με αποτελεσμα τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανθεκτικότητάς των πλακιδίων.

Η τοποθέτηση των πλακιδίων

Οταν έρχεται η ώρα της ανακαίνισης ή της κατασκευής του μπάνιου, εξίσου σημαντικό ρόλο με την εμφάνιση που έχουν τα πλακάκια μπάνιου, έχει και η σωστή τοποθέτησή τους. Για την τοποθέτηση απαιτείται η επιφάνεια να είναι πολύ καλά σωβατισμένη, ωστε να μην υπάρχουν κενά κάτω από το πλακάκι. Τα τελευταία χρόνια πολλοί επαγγελματίες τοποθετούνε ειδικές λείεςεπιφάνειες πάνω από παλιό σοβά στις οποίες τοποθετούν μετά το πλακάκι εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη στεγανότητα.

Πλακακια μπανιου για την κατοικια σαςΠλακάκια μπάνιου και εμφάνιση

Τα πλακάκια μπάνιου πωλούνται στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων. Θα βρείτε πλακάκια με λείες αλλά και ματ επιφάνειες, καθώς και με χαραγμένα σχήματα.

Τα σχέδια και χρώματα που συναντά κανείς στα πλακάκια μπάνιου ποικίλουν. Υπάρχουν συνήθως μοτίβα από τη φύση με απαλά χρώματα, αλλά και σκούρες αποχρώσεις χωρίς μοτίβο αλλά με εναλλαγές αποχρώσεων και με διαφορετικά μεγέθη ανά σειρά επίστρωσης.Τέλος, θα συναντήσετε και πλακάκια από γυαλί, πολύχρωμα, με μορφή παραλληλογράμμου η ψηφιδωτού. 

Τις τελευταίες δεκαετίες το πλακάκι έχει επικρατήσει έναντι του μαρμάρου σε πολλά μέρη του σπιτιού. Ειδικά στα πλακάκια μπάνιου η σωστή τοποθέτηση σε δυνδυασμό με την κατάλληλη επιλογή υλικού, σχεδίου και χρώματος μπορούν να σας προσφέρουν ένα όμορφο διακοσμητικό αποτέλεσμα.


Σχολιάστε

Σχολιάστε το άρθρο! Τα πεδία (*) είναι απαραίτητα: